Zeeverkenners

Bij de zeeverkenners leren de kinderen zeilen, roeien en wrikken, maar ook worden de lelievletten onderhouden door klussen zoals verven schuren en lakken. Dit onderhoud vindt plaats in de winterperiode waarin het te koud is om veilig het water op te gaan.

De kinderen komen bij de zeeverkenners wanneer ze 11 zijn, dan beginnen ze in de vlet als “bakzeun” dit is eigenlijk een soort matroos, ze zijn het hulpje aan boord, ze roeren onder begeleiding, houden de fok vast onder begeleiding, zeilen en leren roeien. Dit doen de bakzeunen onder leiding van het kader in de lelievlet en blijft zo  tot een bakzeun “kader” wordt.

Het Kader is een soort kapitein en stuurman, dit bestaat uit 2 kaderleden per lelievlet. De “Boots” is degene met daadwerkelijk de leiding. Hij/zij geeft instructies aan de anderen in de boot. Ook helpt hij/zij wanneer iets niet lukt door uit te leggen wat precies te doen of door voor te doen.

De boots heeft ook een “Kwartier”, dit is een beetje de stuurman, deze heeft ook autoriteit en helpt de boots. Samen vormen zij het kader en zij hebben de leiding aan boord.

De kinderen krijgen dus veel vrijheid en best veel verantwoordelijkheid. Er is geen andere ervaren leiding aan boord van de lelievlet. En in de zomer varen ze zelfs dagtochten (tochten door Friesland van 6 tot 8 uur) zonder de Zeeverkenners leiding aan boord of in de buurt. Uiteraard heeft de Boots wel een communicatie mogelijkheid met de Zeeverkenners leiding indien dit echt nodig is.

De verantwoordelijkheid is voor ons een belangrijk punt, dit heeft te maken met de doorlopende leerlijn bij de zeeverkenners, deze gaat als volgt:

  • Bakzeun: leert de boot kennen, vindt zijn/haar plek in de boot en leert zeilen roeien en wrikken.
  • Kader: leert verantwoordelijkheid te krijgen, hebben en te nemen, ze leren instructie te geven en samenwerken.
  • Daarna komt vanaf 16 jaar de Wilde Vaart, ook wel de WV genoemd: hier hebben ze nog meer verantwoordelijkheid en hebben ze ook geen leiding meer maar begeleiding. Het verschil is dat zij zelfstandig bepalen wat ze gaan doen, hoe ze dingen doen en wanneer, etc. Hier krijgen ze dus zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid.
  • Daarna willen we graag dat de WV Zeeverkenners of Dolfijnen leiding wordt. Hier kunnen ze in hun tijd bij de wv mee oefenen en voeren ze dan uit. De Zeeverkenners of Dolfijnen leiding heeft verantwoordelijkheid voor de betreffende groep en hier leer je plannen, kampen voorbereiden, samenwerken, vergaderen, communiceren naar ouders, lesgeven, spreken voor groepen, financiën bijhouden, klussen en ook feedback geven.
  • Als je leiding bent voor een paar jaar kan je nog teamleider worden, deze heeft de verantwoordelijkheid voor de hele speltak en dus voor alle groepen, voor het hele leidingteam en deze zorgt dat alles vlotjes verloopt. Als teamleider leer je nog leiding geven aan een team, taken delegeren, gesprekken met ouders voeren, planningen maken.

Dat is de leerlijn die we proberen te volgen.

Verder doen we op zaterdagmiddag meestal 1 van de 2 volgende dingen: tot november zeilen we op de Veenoordkolk naast de A1, dit doen we van half 1 tot 5, onze opkomsten zijn in de gashaven te Deventer en vanaf hier roeien de kinderen over de IJssel naar de Veenoordkolk.

Hier zeilen we, doen we spelletjes en hebben we vooral een leuke tijd. Het is niet als een zeilschool dat we alleen maar met zeilen en oefenen bezig zijn, we zijn ook vooral bezig met plezier maken, zwemmen, muziek luisteren en gewoon kletsen.

Op deze manier proberen we het zo leuk mogelijk te maken, en gaat het niet alleen prestatie middels het behalen van diploma’s en vaarbewijzen. Wat overigens ook gebeurt in de leerlijn.

In de winter gaan we de lelievletten onderhouden. De kinderen schuren de vletten, verven deze zo goed mogelijk en maken ze weer zo mooi mogelijk. Ook het houtwerk (riemen, mast, zeiltuigage) wordt onderhouden, dit doen we wanneer het regent.

Zeker ook in de winter hebben we allemaal andere leuke opkomsten om niet alleen maar met klussen bezig te zijn.

Naast de routinematige bezigheden als Zeeverkenners gaan we 3 keer per jaar op kamp. In de winter naar het bos in Lochem, op Hemelvaart gaan we op admikamp met alle zeeverkenners groepen uit de omgeving en in de zomervakantie gaan we 10 nachten op zomerkamp over de Friese meren van eiland naar eiland waar we op verschillende plekken slapen en op trektochtkamp gaan.

Ben jij tussen de 11 en 16 jaar én lijkt het je leuk om een kennis te maken met de Zeeverkenners en een keer vrijblijvend mee te doen? Neem dan contact op.

Voor meer informatie bezoek ons op facebook en of volg ons op instagram of schrijf u in voor onze nieuwsbrief