De Optimisten

In het jaar 2016 zijn de eerste twee optimisten aangeschaft door de zeeverkenners. De Optimist is een eenpersoons jeugdzeilboot, die zo’n vijftig jaar geleden voor het eerst is gebouwd in de Verenigde Staten. Optimisten hebben een spriettuig, een zeiloppervlakte van 3,5 m² en zijn 2,30 m lang en 1,15 m breed. De boot is eenvoudig zelf te bouwen. Tegenwoordig zijn de meeste optimisten van polyester gemaakt, maar ze kunnen ook van hout zijn. De mast, giek en spriet zijn meestal van aluminium gemaakt, het zwaard en roer van polyester. Maar deze kunnen ook van hout zijn.

Omdat er een nieuwe speeltak bij kwam, werden de optimisten aangeschaft. Deze tak was niet helemaal nieuw, maar het was al even geleden dat er dolfijnen bij de zeeverkenners waren. Vanwege het aantal aanmeldingen werd deze speeltak weer in het leven geroepen.

Ook werd in 2016 het Piraatje onderdeel van de vloot. Het Piraatje was in het bezit van een oudere meneer die hem zelf had gemaakt: een kleine houten boot met ruimte voor 1 tot 2 personen. Inmiddels was zijn leeftijd te hoog en besloot hij afstand te doen van het Piraatje. Hij wilde dolgraag dat anderen er heel veel plezier mee zouden hebben en dat de eigengemaakte boot veel gebruikt zou worden. De meneer gaf het Piraatje cadeau aan de zeeverkenners.

Het Piraatje werd zo veel gebruikt door de dolfijnen dat hij het maar anderhalf jaar heeft volgehouden. De kleine boot kon niet meer worden gerepareerd. Afscheid nemen viel te zwaar en dus hangt het Piraatje, voor de helft, in het ponton aan de muur.

In een optimist krijg je veel zeilervaring, omdat de dolfijnen ervaren dat zij zelf zeilen en de boot besturen. Er is immers geen leiding aan boord. Omdat er maar één zeil op een optimist zit, is het prima oefenmateriaal voor de jeugd. De dolfijnen doen verschillende ervaringen op rond en op het water. Het bevalt iedereen uitstekend.

In 2018 zijn er nog twee optimisten aangeschaft vanwege het succes van de optimisten. De optimisten werden verkocht door gezinnen met kinderen die te oud en te ervaren waren geworden voor de optimist en ze wilden graag het lesmateriaal doorgeven aan de volgende generatie zeilers. Aan ouders werd vriendelijk gevraagd of iemand de bootjes kon ophalen in Friesland.