Leiding & Loodsen

Loodsen

 

De Loodsen is de laatste speltak waarnaar je kunt doorgroeien binnen de watertak. Iedereen van 18+ die geen leiding of begeleiding meer is en nog wel graag lid wil blijven en de groep wil helpen of ondersteunen op welke wijze dan ook, wordt Loods. Elke eerste zaterdag van de maand is er in de middag een vrijblijvende opkomst voor deze speltak, met als afsluiting een gezamenlijke avondmaaltijd met de leiding, begeleiding en Wilde Vaart.

Deze speltak heeft geen vast programma, de meeste leden komen vooral om te klussen (vaak ook buiten de maandelijkse opkomst om op donderdag avonden) aan de Clasina, het Ponton, een van de vletten of de Claes of om te ondersteunen bij allerlei technische projecten.
Naast technische ondersteuning bieden enkele Loodsen ook ondersteuning aan de andere speltakken op praktisch, organisatorisch en sociaal gebied.

De meeste Loodsen zijn al jarenlang lid en zelf ooit als Zeeverkenner bij de vereniging gekomen. Door hun ervaring en kennis, vormt deze groep mensen een veelzijdig team dat ingezet kan worden voor uiteenlopende klussen. Van lassen, slijpen, het opbouwen van het ponton en het onderhouden van de motor van de Clasina, tot het opzetten van programma’s voor de andere speltakken of bijvoorbeeld zeillessen voor de Zeeverkenners; het behoort allemaal tot de activiteiten van deze speltak!

Ben je 18+ en lijkt het je leuk om een keer te kijken of mee te doen bij een opkomst van de Loodsen of heb je vragen over deze speltak, neem dan contact met ons op.

Leiding zeeverkenners

De leiding verzorgt alle aspecten rond de opkomsten en kampen van de zeeverkenners. Ze maken een afwisselend programma waarin er een leuke afwisseling is tussen spel, zeilen, onderhoud, leren varen en persoonlijke ontwikkeling.

 

Begeleiding wilde vaart

De begeleiding geeft de wilde vaart sturing in het zelfstandig maken van een programma. Ze zorgen dat het gemaakte programma uitdagend en haalbaar is. Ook laten ze de wilde vaart kennis maken met motoren zoals hun Claes (vlet met motor) en elektrisch gereedschap. Verder zorgt de begeleiding er voor dat wilde vaarders die door willen groeien naar leiding van de zeeverkenners training krijgen en ervaring kunnen op doen door te ondersteunen bij opkomsten.

 

Schipper

De schipper heeft een vaarbewijs, is hiervoor gecertificeerd bij scouting Nederland en heeft veel ervaring met varen. Hij vaart met de Clasina en ondersteund daarmee opkomsten, kampen en speciale evenementen. Samen met andere schippers en technische loodsen zorgt hij er voor dat de Clasina motorisch blijft draaien en de hele boot in goede staat is.

 

Technisch loods

De technische loodsen ondersteunen de club in brede zin. Ze richten zich op het afbouwen van het ponton en ondersteunen in het onderhoud van het ponton, Clasina en de vletten. Hierbij steunt iedereen met zijn eigen kwaliteiten. Dit kan in vele gebieden zijn zoals metaal- en houtbewerking, elektra, motorisch en meer. Ze organiseren klusdagen, leren mensen omgaan met elektrisch gereedschap en verspreiden hun kennis over klussen en onderhoud.

 

CWO

CWO gebruiken we binnen onze club en bij de landelijke scouting voor diploma’s bij het varen en zeilen. CWO staat voor Commissie Watersportopleidingen en is een samenwerkingsverband van de ANWB, Hiswa-vereniging, en het Watersportverbond. De stichting heeft als doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Zo zijn er opleidingen en diploma’s voor bijna elke watersportdiscipline. Bij onze vereniging maken we gebruik van en leiden we op tot cwo kielboot 2 of 3 en cwo motorboot 2.

?>