De Claes

De Claes is het motorbootje van de Wilde Vaart. Ze wordt voortgestuwd door een Lister SR3, een drie cilinders tellende dieselmotor. De Claes is voldoende sterk om de twee vletten van de Wilde Vaart jaarlijks naar Friesland te slepen voor het zomerkamp. De motor, die met de hand aangeslingerd moet worden en een hels kabaal maakt, bezorgt de Claes haar charme.

Claes3
De Claes naast het ponton (2008).

 

In 1979 kwam de Claes bij de groep, als zeilvlet voorzien van twee masten. Al vrij gauw werd er een Lister SL2 ingebouwd, om ook bij weinig wind te kunnen varen, en om de vloot van de Wilde Vaart te kunnen voortslepen. Omdat de zeilen eigenlijk alleen nog maar in de weg zaten, zijn deze begin jaren 80 overboord gezet. Een paar jaar later is er een buiskap op gezet om de golven buitenboord te houden, door de het gewicht van de motor ligt de Claes namelijk relatief diep in het water.

 

Na bijna 20 jaar trouwe dienst, ging de Lister SL2 in 1999 definitief kapot. Via contacten met een motorenreparateur in Sneek wist de Wilde Vaart een nieuwe motor te vinden, een Lister SL3. Voordat deze ingebouwd werd, werd er een deel van de bodem en de spanten vervangen en werd er een nieuwe motorfundatie ingebouwd. Inmiddels heeft de SL3 plaatsgemaakt voor een andere motor, de SR3.

Claes2
De SR3 wordt uit de Claes getakeld voor onderhoud.

 

In 2015 en 2016 heeft de Wilde Vaart de huidige motor in het ponton getakeld, om daar met hulp van de loodsen grondig onderhoud aan de keerkoppeling, die de motor met de schroefas verbindt, te plegen. Ook de Claes zelf is uit het water gehesen, opdat de met de jaren aangegroeide baard van mosselen en algen verwijderd kon worden. Het staal aan de achterkant van de boot bleek in slechte staat, tijdens het onderhoud vielen er meerdere gaten in de huid. Na een hoop gesleutel, het nodige laswerk om het lek te dichten en een goede laag teer vaart de Claes ’s zaterdags weer over de IJssel. Ook is de verlichting opnieuw aangelegd, zodat er ook in het donker veilig gevaren kan worden.

Claes1
De Claes op zomerkamp.
?>